CLT Bouw Werkwijze Architecten Duurzaam bouwen
Afwerking
Nieuws
Over ons Contact

Op zoek naar informatie en inspiratie?

Vraag ons CLT Magazine aan

Vraag CLT Magazine aan

Sluit venster

De milieuvoordelen van CLT-bouw

13 maart 2024

In de wereld van duurzaam bouwen staat Cross Laminated Timber (CLT) bekend als een milieuvriendelijk alternatief met diverse voordelen. Maar wat zijn precies de milieuvoordelen van CLT? Lees het verder in deze blog!

Behoud van natuurlijke hulpbronnen

CLT hout is logischerwijs afkomstig uit bomen. Dit klinkt niet direct als een milieuvoordeel, maar de vork zit anders in de steel. Het hout voor CLT wordt namelijk gewonnen uit PEFC-gecertificeerde bossen, oftewel duurzaam beheerde bossen.

Deze bossen hanteren strenge ecologische, sociale en ethische normen. Voor elke gekapte boom worden hier twee nieuwe bomen geplant. Door deze praktijken draagt CLT bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. En daarmee draagt dit (in) direct bij aan het behoud van biodiversiteit en de gezondheid van ecosystemen.

Hete vuren vs. lijm

Het productieproces van CLT vereist minder energie in vergelijking met traditionele bouwmaterialen zoals beton. Hoe precies? Het maken van beton vereist heel hoge temperaturen en dus ook veel energie om dit te maken. CLT wordt vervaardigd door het hout te verlijmen met formaldehyde-vrije lijm en speciale persen, waarbij veel minder warmte-energie nodig is. Het resultaat? Een lagere ecologische voetafdruk door de energiebesparing. 

CO2 verminderen 

Hout fungeert als een natuurlijke koolstofopslag. Bomen nemen tijdens hun groei CO2 uit de atmosfeer op en leggen dit vast in hun vezels. Wanneer dit hout wordt gebruikt als bouwmateriaal, blijft de opgeslagen CO2 levenslang behouden. Zo keert de CO2 niet terug naar de atmosfeer en wordt deze uitstoot verminderd. Op deze manier draagt CLT bij aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk. 

Duurzame productie: alles heeft een doel 

Het productieproces van CLT is zo ontworpen dat het zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van grondstoffen. De restmaterialen en het zaagsel worden vaak hergebruikt of omgezet in andere houtproducten. Dit minimaliseert het afval en bevordert de duurzaamheid van het productieproces.

CLT: Onze bijdrage aan het klimaatakkoord 

Meer vooruit denken over de toekomst is essentieel in onze visie op bouwen. Het is ons doel om bij te dragen aan het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord. CLT is een grote stap in de goede richting. Als bouwmateriaal draagt CLT bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van bouwprojecten. 

Benieuwd naar de mogelijkheden met CLT? Maak vrijblijvend kennis met Thuis in Hout!

❮ Naar nieuwsoverzicht