CLT Bouw Werkwijze Architecten Duurzaam bouwen
Afwerking
Nieuws
Over ons Contact

Op zoek naar informatie en inspiratie?

Vraag ons CLT Magazine aan

Vraag CLT Magazine aan

Sluit venster

Energieneutraal wonen

Uw droomhuis duurzaam bouwen met hout

Energieneutraal wonen, hoe zit dat?

Prettig wonen en lage energiekosten. Wie wil dat nou niet? Met een energieneutrale woning is het mogelijk. 

Energieneutraal wonen zorgt ervoor dat er op jaarbasis evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt. Kenmerkend aan een energieneutrale woning is dat deze energie zelf binnen, op, onder of rondom de woning wordt opgewekt. Thuis in Hout denkt graag met u mee op het gebied van energieneutraal wonen. Benieuwd naar de voordelen?

Voordelen energieneutraal wonen

Zelf energie opwekken en comfortabel wonen resulteert in een goede balans met uw energieverbruik. Een energieneutrale woning biedt vele voordelen. Wij hebben een aantal voordelen voor u op een rij gezet:

  • Bespaar op uw energierekening;
  • U heeft oog voor het milieu. Energieneutrale woningen verminderen de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, wat een positieve impact heeft op het milieu;
  • U draagt bij aan de vermindering van klimaatverandering en bevordert duurzaam gebruik van natuurlijk hulpbronnen;
  • Geniet van verbeterd wooncomfort. Energieneutrale woningen zijn goed geïsoleerd, hebben doorgaans efficiënte ventilatiesystemen en gebruiken geavanceerde technologieën, wat resulteert in een betere luchtkwaliteit en een comfortabeler binnenklimaat.

Energieopwekking

Wek zelf met uw eigen woning energie op. Energieopwekking is mogelijk op verschillende manieren. Afhankelijk van uw woonwensen en -eisen kijkt Thuis in Hout mee naar de mogelijkheden om uw eigen energie op te wekken, zonder in te leveren op uw wooncomfort. 

  • Goede isolatie van dak, muren, vloer;
  • HR++ glas of triple glas;
  • Zonnepanelen;
  • Een aardwarmtepomp;
  • Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning;
  • Vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken;
  • Meetapparatuur.

Energieverbruik

Wilt u het hele jaar evenveel stroom verbruiken als opwekken, oftewel nul op de meter hebben? Dan is het ook noodzakelijk om uw huishoudelijke apparatuur van duurzame energie te voorzien. 

Het lichtplan, de keuken, de badkamer of domotica, op alle vlakken maakt u keuzes die bijdragen aan uw woongenot en -comfort. Des te belangrijker dat dit in goede balans is met uw energieverbruik. Ons Thuis in Hout team is voorzien van specialisten die graag meekijken naar de mogelijkheden en u adviseert over duurzaam energieverbruik.

BENG, energieneutraal en Nul op de Meter woning

In het kader van duurzaamheid is het mogelijk dat u termen als BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen), Energieneutraal en Nul op de Meter Woning (NOM) wel eens bent tegengekomen. Maar wat is het verschil tussen een energieneutrale en Nul op de Meter woning?

Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op en een Nul op de Meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruiksgebonden energie zelf op. Gebouwgebonden energiegebruik is het energiegebruik dat direct afhankelijk is van hoe de woning is gebouwd en welke installaties aanwezig zijn. Bijvoorbeeld voor verwarming en ventilatie. Gebruikersgebonden energiegebruik is het energiegebruik door apparaten die bewoners gebruiken, denk aan een wasmachine, koelkast of computer.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw woning met aandacht voor duurzaamheid te laten bouwen? Thuis in Hout denkt graag met u mee. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze architecten.

Duurzaam wonen met Thuis in Hout

Wilt u uw woning met het oog op een duurzame toekomst bouwen? Dat kan! Thuis in Hout ontwerpt en bouwt woningen geheel op maat. Onze specialisten bespreken met u de mogelijkheden op het gebied van energieopwekking en energieverbruik. 

Maak kennis met Thuis in Hout en plan vrijblijvend een afspraak in met een van onze specialisten.

Veelgestelde vragen

Kan mijn woning energieneutraal gebouwd worden?

Wij ontwerpen uw woning geheel naar uw wens, hierdoor is elke situatie anders en het bijbehorende verbruik ook. Samen met u bekijken we de situatie en zoeken naar een goede balans aan duurzame energie-opwekkers. Indien er voldoende ruimte is voor zonnepanelen is het meestal mogelijk om ervoor te zorgen dat u op jaarbasis uw verbruikte energie ook zelf opwekt.

Wat is WTW (Warmte Terugwinning)?

Krijgt uw woning een ventilatiesysteem dat zorgt dat er altijd verse / schone lucht binnenkomt? WTW is daarbij een extra onderdeel dat de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de vers aangevoerde lucht alvast op te warmen, zodat deze minder koud binnenkomt. Hierdoor hoeft uw verwarming minder hard te werken en bespaart u energie.