CLT Bouw Werkwijze Architecten Duurzaam bouwen
Afwerking
Nieuws
Over ons Contact

Op zoek naar informatie en inspiratie?

Vraag ons CLT Magazine aan

Vraag CLT Magazine aan

Sluit venster

Duurzaam en comfortabel bouwen in CLT

Wat is CLT bouw?

CLT bouw, ook wel bekend als Cross Laminated Timber, is een bouwmethode die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Cross Laminated Timber is kruislings verlijmd hout, waardoor een sterk en stabiel geheel ontstaat. 

Constructief is CLT een volwaardig alternatief voor betonnen wanden en vloeren. Afhankelijk van de toepassing en de gewenste eigenschappen van het gebouw, hebben deze massieve platen een dikte van 7 tot 20 centimeter. Bouwen met CLT bij Thuis in Hout is duurzaam, praktisch en biedt comfort. Benieuwd naar de voordelen?

Voordelen bouwen met CLT

Er zijn verschillende redenen waarom CLT bouw aantrekkelijk is. Cross Laminated Timber biedt verschillende voordelen tijdens het bouwproces, maar ook op het gebied van wooncomfort en -plezier. Wij hebben een aantal voordelen voor u op een rij gezet:

  • CLT is een solide basis voor diverse constructies;
  • Bouwen met CLT heeft een snelle bouwtijd in vergelijking met traditionele bouwmethoden. De wanden en vloeren van uw woning worden in de fabriek geheel op maat gemaakt en vervolgens op de bouwplaats op de juiste plek gezet. Dit resulteert in een efficiënter en duurzamer bouwproces;
  • CLT bouw heeft minder impact op het milieu in vergelijking met andere bouwmethoden, zoals beton of staal; 
  • Bouwen met CLT zorgt voor goede isolatie en regulatie van de luchtvochtigheid in huis.

Duurzaam bouwen met CLT 

Hout is een duurzaam en circulair bouwmateriaal: de bron – het bos – is hernieuwbaar en aan het eind van de levensduur is hout goed herbruikbaar of recyclebaar. De toepassing van hout in de bouw reduceert de CO2-uitstoot doordat de CO2 die de bomen tijdens hun leven hebben opgenomen in het materiaal blijft. 

Daarnaast levert CLT bij de productie minder CO2 uitstoot op dan andere bouwmaterialen. Bouwen met Cross Laminated Timber heeft dus minder impact op het milieu. Wilt u meer lezen over het duurzame en praktische aspect van CLT houtbouw?

Kosten CLT bouw

Wilt u uw woning bouwen met Cross Laminated Timber? Bouwen in CLT is niet goedkoper dan andere bouwmethoden, maar ook niet per se duurder. De kosten voor het bouwen van een woning zijn vooral afhankelijk van uw woonwensen en behoeften. Tijdens een gesprek met een van de architecten van Thuis in Hout bespreekt u het ontwerp van uw droomwoning. Op basis van dit gesprek wordt een ontwerp geschetst en geven wij u een richtprijs.

Bouw uw CLT woning met Thuis in Hout

Plannen om uw droomwoning te laten bouwen met CLT? Het Thuis in Hout team staat voor u klaar om u te begeleiden bij elke stap. Samen ontwerpen en bouwen we uw ideale woning op maat en volgens uw persoonlijke woonwensen. Hierdoor geniet u onbekommerd van de bouw van uw nieuwe villa én van een korte bouwtijd.

Veelgestelde vragen

Waar staat de afkorting CLT voor?

CLT staat voor Cross Laminated Timber. Dit is een bouwmethode die in de woningbouw steeds populairder is geworden. CLT is kruislings verlijmd hout, waardoor een sterke en stabiele constructie ontstaat. Het materiaal is perfect om te gebruiken voor vloeren en wanden.

Wat is CLT hout?

CLT of Cross Laminated Timber is kruislings verlijmd hout, waardoor een sterk en stabiel geheel ontstaat. Constructief is CLT een volwaardig alternatief voor betonnen wanden en vloeren. Afhankelijk van de toepassing en de gewenste eigenschappen van het gebouw, hebben deze massieve platen een dikte van 7 tot 20 centimeter.

Waarom is CLT hout duurzaam?

CLT hout is duurzaam en circulair bouwmateriaal omdat de bron (het hout uit het bos) hernieuwbaar is en aan het eind van de levensduur herbruikbaar en recyclebaar is. Hierdoor heeft bouwen met CLT minder impact op het milieu. CLT reduceert de CO2-uitstoot doordat de CO2 die de bomen tijdens hun leven hebben opgenomen in het materiaal blijft. Tevens levert CLT bij de productie minder CO2 uitstoot op dan staal en beton. Lees meer over het duurzame aspect van CLT bouw.

Wat kost CLT bouw

Wilt u uw woning bouwen met CLT? Dan zijn de kosten geheel afhankelijk van uw woonwensen (oppervlakte, verdiepingen en overige wensen). Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan bij een van onze architecten om inzicht te krijgen wat Thuis in Hout voor de bouw van uw CLT woning kan betekenen.

Hoe snel bouw je met CLT?

Bouw je het casco van een woning in Cross Laminated Timber (CLT), dan worden alle wand- en vloerdelen op de millimeter nauwkeurig op maat gemaakt in de fabriek. Op de bouw kan zo in enkele dagen de gehele constructie worden opgezet, waarna direct de afbouw kan starten. Een grondige voorbereiding vertaalt zich zo in een enorme tijdwinst ten opzichte van traditioneel bouwen.

Hoeveel CO2 zit er opgeslagen in een woning van CLT?

Het casco van een woning die in massief hout (CLT) wordt gebouwd houdt zo’n 45 ton CO2 vast. Deze CO2 hebben de gebruikte bomen in hun leven opgenomen. Dit compenseert voor ongeveer 50 jaar aan elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden!

Hoeveel CO2 bespaart een woning in CLT?

Het CLT-casco van een vrijstaande woning bevat zo’n 50-80 m3 hout. Elke m3 hout (CLT) bespaart in productie- en bouwfase 750 kg CO2-uitstoot ten opzichte van bouw in staal en beton. Daarnaast zit in die m3 hout ook nog 800 kg CO2 opgeslagen die de gebruikte bomen in hun leven hebben opgenomen.