CLT Bouw Werkwijze Architecten Duurzaam bouwen
Afwerking
Nieuws
Over ons Contact

Op zoek naar informatie en inspiratie?

Vraag ons CLT Magazine aan

Vraag CLT Magazine aan

Sluit venster

Bouw duurzaam met houtbouw

Praktisch en comfortabel

Wat is CLT Houtbouw

CLT houtbouw verwijst naar de bouwmethode waarbij hout als hoofdmateriaal wordt gebruikt voor de constructie van een woning. Cross Laminated Timber is kruislings verlijmd hout, bestaande uit minimaal 3 lagen van 7 tot 20 centimeter dikte. De lagen zijn zo opgebouwd dat het dezelfde sterkte en toepassingsmogelijkheden heeft als staal en beton. 

Het is met CLT-hout mogelijk om vloeren, wanden, plafonds of daken te maken. Kortom, een complete woning kan gebouwd worden met CLT. Deze bouwmethode is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Waarom? CLT Houtbouw biedt vele voordelen.

Voordelen CLT houtbouw

Naast het duurzame aspect, zijn er nog meer redenen waarom CLT houtbouw aantrekkelijk is.

Praktisch

 • Bouwen in CLT gaat snel, stil en nauwkeurig;
 • Ontwerpvrijheid;
 • Latere aanpassingen in de woning zijn relatief eenvoudig te maken;
 • Wandmeubels, schilderijen, lampen etcetera zijn gemakkelijk overal op te hangen.

Comfortabel

 • Hout isoleert van zichzelf;
 • Hout reguleert de luchtvochtigheid in huis;
 • Hout slaat weinig warmte op, dus uw woning is snel te koelen of op te warmen.

Duurzaam

 • Het gebruikte hout is altijd PEFC gecertificeerd en afkomstig van duurzaam onderhouden productiebossen;
 • CLT levert bij de productie minder uitstoot van CO2 op dan staal en beton en bovendien blijft de CO2 die de gebruikte bomen in hun leven hebben opgenomen in het hout opgeslagen;
 • Als de woning ooit wordt gesloopt is het CLT goed herbruikbaar of recyclebaar. Het materiaal heeft nog steeds waarde en kan aan een volgend leven beginnen;
 • Door het lage gewicht wordt tijdens transport en bouw minder stikstof en CO2 uitgestoten.

Houtskeletbouw of CLT?

Wat is dan het verschil tussen houtskeletbouw en CLT bouw? CLT bouw gaat weliswaar over het bouwen van een woning met hout, maar de insteek is anders. Het doel van CLT bouw is het realiseren van een duurzame woning. Houtbouw is vaak ook duurzaam, maar dit hoeft dus niet het geval te zijn. Niet elke houtskeletwoning is dus een CLT woning.

Meer lezen over het verschil tussen houtskeletbouw en CLT?

Over Thuis in Hout

Plannen om uw droomwoning te laten bouwen met CLT houtbouw? Het Thuis in Hout team staat voor u klaar om u te begeleiden bij elke stap. Samen ontwerpen en bouwen we uw ideale woning volgens uw persoonlijke woonwensen. Zo kunt u onbekommerd genieten van de bouw van uw nieuwe villa!

Veelgestelde vragen

Wat is massieve houtbouw?

Massieve houtbouw is een bouwmethode waarbij dikke massieve houten panelen, zoals kruislaaghout (CLT), worden gebruikt bij het bouwen van woningen of gebouwen. Deze bouwmethode dient zowel als draagconstructie voor wanden, vloeren en daken.

Waarom houtbouw?

Houtbouw biedt voordelen zoals goede isolatie, structurele sterkte en snelle bouwtijden terwijl het bijdraagt aan duurzaamheid. Lees meer over een duurzaam huis bouwen met CLT.

Wat is CLT?

CLT of Cross Laminated Timber is kruislings verlijmd hout, waardoor een sterk en stabiel geheel ontstaat. Constructief is CLT een volwaardig alternatief voor betonnen wanden en vloeren. Afhankelijk van de toepassing en de gewenste eigenschappen van het gebouw, hebben deze massieve platen een dikte van 7 tot 20 centimeter.

Waarom is CLT duurzaam?

CLT hout is duurzaam en circulair bouwmateriaal omdat de bron (het hout uit het bos) hernieuwbaar is en aan het eind van de levensduur herbruikbaar en recyclebaar is. Hierdoor heeft bouwen met CLT minder impact op het milieu. CLT reduceert de CO2-uitstoot doordat de CO2 die de bomen tijdens hun leven hebben opgenomen in het materiaal blijft. Tevens levert CLT bij de productie minder CO2 uitstoot op dan staal en beton. Lees meer over het duurzame aspect van CLT bouw.

Wat kost CLT bouw

Wilt u uw woning bouwen met CLT? Dan zijn de kosten geheel afhankelijk van uw woonwensen (oppervlakte, verdiepingen en overige wensen). Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan bij een van onze architecten om inzicht te krijgen wat Thuis in Hout voor de bouw van uw CLT woning kan betekenen.