CLT Bouw Werkwijze Architecten Duurzaam bouwen
Afwerking
Nieuws
Over ons Contact

Op zoek naar informatie en inspiratie?

Vraag ons CLT Magazine aan

Vraag CLT Magazine aan

Sluit venster

De vijf grootste voordelen van een CLT huis

5 februari 2024

Wil je graag de villa van je dromen laten bouwen, maar weet je nog niet met welk bouwmateriaal? CLT hout is een materiaal dat licht, sterk en milieuvriendelijk is. In deze blog vertellen we je wat de vijf grootste voordelen zijn van een CLT-huis!

1. Boom eruit, nieuwe boom erin

Het gebruik van Cross-Laminated Timber (CLT) als bouwmateriaal is niet slechts een keuze; het is een bewuste, duurzame stap naar een groenere toekomst. CLT wordt gewonnen uit hout dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe boom geplant. Zo wordt de natuurlijke balans behouden en blijven de bossen gezond en veerkrachtig!

2. Logistieke game changer 

CLT is opmerkelijk licht in vergelijking met traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Het voordeel? Dit is logistiek gezien een stuk eenvoudiger. Lichtere materialen zijn gemakkelijker te transporteren. Dit is niet alleen kostenbesparend, maar vermindert ook de uitstoot en dus impact op het milieu. Denk aan het verschil tussen het sjouwen van zware lasten en het efficiënt verplaatsen van lichtgewicht panelen.

3. Structureel sterk

Ondanks het lichte gewicht is CLT structureel erg sterk. Dit komt door de slimme laminering van meerdere houtlagen die elkaar kruislings ondersteunen. Het resultaat? Een materiaal dat de krachten gelijkmatig kan verdelen. Zo kan het zowel verticale als horizontale belastingen weerstaan.

4. Snelle samenstelling

Door de sterkte en het lichte gewicht van het CLT-materiaal kunnen bouwteams grotere delen van een gebouw snel samenstellen. Deze delen, zoals vloeren, muren en daken, kunnen op maat worden gemaakt. Vervolgens worden ze op de bouwplaats geïnstalleerd als puzzelstukjes. Een win-win situatie. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder gebouwd hoeft te worden op de bouwplaats én het bouwproces enorm wordt versneld! Kortom: het is alsof je een groot bouwpakket hebt dat snel in elkaar kan worden gezet, waardoor de totale bouwtijd wordt verkort.

5. Ontwerpvrijheid voor architecten

Doordat de delen op maat gemaakt kunnen worden, geeft dit architecten en ontwerpers ontzettend veel ontwerpvrijheid. Denk hierbij aan flexibiliteit in vormgeving en indeling. Of het nu gaat om het realiseren van een traditionele schuurwoning of een strakke kubistische villa. Met CLT bouw je de villa van je dromen! 

Benieuwd naar meer mogelijkheden met CLT? Lees hier meer over de verschillende afwerkingsmogelijkheden, of maak vrijblijvend een afspraak.

❮ Naar nieuwsoverzicht