CLT Bouw Werkwijze Architecten Duurzaam bouwen
Afwerking
Nieuws
Over ons Contact

Op zoek naar informatie en inspiratie?

Vraag ons CLT Magazine aan

Vraag CLT Magazine aan

Sluit venster

Een diepe duik in CLT: hét duurzame materiaal van de bouw

20 maart 2024

Bij het bouwen van je droomvilla heb je ontzettend veel keuzes te maken. Deze keuzes variëren van kleine details tot grote zaken zoals het materiaal voor de constructie. Eén materiaalsoort die steeds meer aandacht krijgt is CLT, oftewel Cross-Laminated Timber. Dit innovatieve bouwmateriaal wint langzaam maar zeker terrein in de bouwsector.

Maar wat is CLT precies? En waarom is het zo populair? Lees het verder in deze blog.

Waar komt het CLT hout vandaan?

CLT hout is afkomstig uit bossen met een PEFC certificering. Deze bossen voldoen aan strenge ecologische, sociale en ethische regels, waarbij het principe van ’twee bomen planten voor elke gekapte boom’ wordt toegepast. Dit draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en bevordert duurzaam bosbeheer. 

De reden dat CLT – Cross Laminated Timber – heet, heeft te maken met de verwijzing naar de houten panelen die kruislings zijn verlijmd tijdens het productieproces.

Het CLT productieproces 

Het productieproces van CLT begint dus met het verzamelen van hout uit de gecertificeerde bossen. Vervolgens wordt het hout naar de fabriek getransporteerd, waar het wordt bewerkt tot planken. Deze planken worden vervolgens naast elkaar gerangschikt en voorzien van een laag biologische lijm. 

Dit proces wordt zeven keer herhaald, waarbij telkens nieuwe lagen planken en lijm worden toegevoegd. Deze stapsgewijze opbouw zorgt voor brandveiligheid en verbeterde isolatie van het materiaal. Dit resulteert in een comfortabele en duurzame leefomgeving voor bewoners. Ten slotte worden de lagen samengeperst door zware machines, waardoor het CLT-hout gereed is voor gebruik.

Een CLT bouwpakket op maat

Het productieproces is rond en er zijn nu houten platen, maar hoe wordt er nu een villa mee gemaakt? Deze enorme platen zijn op zichzelf nog niet direct bruikbaar voor de bouw. Zodra de architect zijn ontwerp heeft voltooid, worden in de fabriek alle benodigde onderdelen uitgesneden en voorbereid. Door de nauwe samenwerking tussen architecten en fabrikanten wordt ervoor gezorgd dat de platen perfect passen bij het specifieke project. 

Eenmaal gereed, worden deze op maat gesneden platen op een vrachtwagen geladen en naar de bouwlocatie vervoerd. Daar worden ze uitgepakt en als een soort bouwpakket in elkaar gezet. Doordat het meeste houtsnijwerk al is gedaan in de fabriek, heeft een CLT woning een kortere bouwtijd dan andere methoden.

Waarom CLT?

Het bijzondere aan CLT is dat het zoveel mogelijkheden biedt voor verschillende bouwstijlen, concepten en architectuur. Veel van het hout laten zien, of juist kiezen voor verschillende afwerkingsmogelijkheden? CLT-panelen zijn de perfecte basis om te combineren met andere materialen.

CLT heeft een veelbelovende toekomst voor duurzame en prachtige bouwprojecten. Door te kiezen voor CLT, kunnen huiseigenaren niet alleen genieten van een warme en karaktervolle sfeer in hun huis, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Benieuwd naar de mogelijkheden met CLT? Maak vrijblijvend kennis met Thuis in Hout, neem contact op.

❮ Naar nieuwsoverzicht