CLT Bouw Werkwijze Architecten Duurzaam bouwen
Afwerking
Nieuws
Over ons Contact

Op zoek naar informatie en inspiratie?

Vraag ons CLT Magazine aan

Vraag CLT Magazine aan

Sluit venster

De toekomst van wonen: groen én stijlvol met CLT

8 december 2023

Nieuwsgierig naar de toekomst van wonen? Maak kennis met Cross-Laminated Timber! Bouw een huis dat niet alleen prachtig is aan de buitenkant, maar ook geheel verantwoord is. Benieuwd wat CLT is, hoe het eruit ziet en waarom CLT-bouw steeds populairder wordt? Wij vertellen het je graag in deze blog.

CLT, wat is dat?

CLT staat voor Cross-Laminated Timber en is een revolutionaire manier om huizen te bouwen. In plaats van traditionele houten balken of beton te gebruiken bij de bouw van een woning, maakt CLT gebruik van massieve houten panelen die kruislings in lagen zijn verlijmd. CLT hout is niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar is ook ontzettend sterk. Het resultaat? Een woning die niet alleen mooi is, maar ook snel, efficiënt en duurzaam wordt gebouwd.

Goed voor een groenere wereld

Het gebruik van CLT is goed voor onze planeet omdat het minder broeikasgassen  uitstoot. Zoals wellicht bekend, willen we in 2050 CO2-neutraal zijn om de opwarming van de aarde beperkt te houden (Klimaatakkoord van Parijs 2015). Cross Laminated Timber draagt hieraan bij omdat het materiaal zelf een veel lagere CO2-uitstoot heeft dan andere bouwmaterialen. 

CLT-hout wordt gewonnen uit duurzaam beheerde bossen. Het is een circulair materiaal, ofwel hernieuwbaar. Bouwt u dus met CLT, dan draagt u bij aan het verminderen van het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Draag bij aan het bereiken van dit doel.

Mix & Match!

Wat CLT-bouw naast het duurzame aspect ook bijzonder maakt, is de ontwerpvrijheid van dit bouwmateriaal. Dankzij de flexibiliteit van CLT-wanden kunnen architecten en ontwerpers creatieve en moderne ruimtes creëren, geheel naar eigen smaak. Denk bijvoorbeeld aan open ruimtes, hoge plafonds en het realiseren van een overvloed aan natuurlijk licht. De huizen kunnen in allerlei verschillende stijlen worden gebouwd. Gaat de voorkeur uit naar een herenhuis, een levensloopbestendige bungalow of juist een moderne schuurwoning? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Geen beperkingen in look & feel

Hoe een CLT-huis er van binnen of buiten uitziet, is geheel afhankelijk van de eigen stijl en wensen. Zo is het mogelijk de warme gezelligheid van het CLT-hout terug te laten binnen het interieur of kan er gekozen worden voor een strakke, gestroomlijnde uitstraling of speels behang. Hetzelfde geldt voor het exterieur, de gevel van de woning kan worden afgewerkt met metselwerk, houten gevelbekleding of veel glas. 
Kortom, er zijn geen beperkingen in het realiseren van de woning van uw dromen. Bouwen met CLT biedt ontzettend veel mogelijkheden, ook in de afwerking. Niet gek dus dat deze bouwmethode steeds populairder wordt. Het is een veelbelovende oplossing om milieuvriendelijker te wonen en bouwen: groen én stijlvol!

Benieuwd naar de mogelijkheden met CLT? Maak vrijblijvend kennis met Thuis in Hout, neem contact op.

❮ Naar nieuwsoverzicht